Tuesday, 24 December 2013

Bicara Cintaaaa..

Ada apa pada cinta?
cinta tu mnyusahkan hidup jak laaaaaa..
ehh?
mari kita mulakan sebuah kisah cinta..
pada suatu cinta..
ceehhh~ gituuu..
eheeemm..begini...
aku nak citer pasal abg smurf pnya kisah citer..
kisah cinta yg agak cmplicated..n yes! novel sangatttt..
movie pun boleee..
ala2 Aaron Aziz gituuu..
hahahah..konon..
ak penah citer kan pasal kisah dia luahkan perasaan pasal the gurl name Jiji..
konflik kisah nie bila kak Jiji decide to get back wif her Ex..
agak tragiss..
tp dr sudut pndngan ak as a gurl..
ak rsa dia kembali pda Ex cma sbb kenangan n memori yg pernah tercipta dlu..
kan?
n klu x silap..dia bru dlm sebulan lebih break masa abg smurf tu confess kat dia..
that why dia kata need time..
biasa la..ingt senang ka nak lupakan kisah cinta?
mngkn ada org ble bertukar psangan dgn cepat..tp bukan semua org ble buat cmtu..
then..
aku nampak la hbngan kak Jiji n abg smurf go smooth..
until la muncul si Ex yg ekceli dh expired dh pun..tp agak tidak puas hati melihat both of them nmpk bahagia..
so gangguan di situ..
mula lah kisah si Ex tu nak get back ngn kak Jiji..
n sbnrnya.
ada satu permasalahan peribadi antara si Ex n abg smurf..
Tingggg!
masalah perempuan jugaaaaa..

haaiihhhhhh laaaa..
ntah laaa..ak nk cakap lebih pun..
mereka semua tua je dari aku..
brpa byk la garam yg aku makan bandingkan dg garam yg dorng makan..
kan2?

After kak Jiji get back dgn si Ex nie..
ak just perhatikan hbngan dorng..
n abg smurf nie cmfirm la frust menonggeng kan..
tp ak rsa tindakan wait n see lebih baik..
sbb abg smurf pun tau mngkn ada niat lain d sebalik apa yg si Ex buat..
mngkn nk balas dendam? atau lbih tepat..xnak abg smurf dpt kak jiji..
so..just wait n see apa yg akn berlaku..

Ak jadi pemerhati yg abg smurf sorng jak tau kewujudan ak..
tanpa angin tanpa ribut..
abg smurf upload pic dgn one gurl..
errr..gurl baru..kot? ke kawan..ak x la tau kan..
tp ak ingt kwn2 biasa la..sbb abg smurf nie kan ramai kwn pempuan..
tp hari2..sma jg..kat insta pun that gurl..
abg smurf x crta apa2..
so ak pun xnk la tnya apa..
mcm mnyebok sgt plak nmpkny kan...
so..let it go..mngkn abg smurf dh move on..
tp ak tau x semudah tu..
abg smurf tu cma ambk tindakan drastik..nk lupakan kecewa dgn kak jiji..

n yes!
that gurl gelfren baru abg smurf..
semudah tu kan lelaki berubah hati?
mudah sgt kan?
tu yg ak x faham..satu benda yg ak sllu tertanya2..
knp hati org boleh berubah mcm tu?
secepat itu?
mudah ny?
entah la..sama ada dia siyes atau tidak..tp mudahny definisi hbngan cinta bg mereka?
mcm tu jg dgn aku..
mudah ny diia berubah hati selepas bertahun ada hbngn cinta..
semudah itu?
pelik kann..

tapi..abg smurf kata..
gurl dia nie..annoying..
so,tu mksdny abg smurf dh salah pilih..
tp sebenarnya lebih tepat abg smurf tu xde hati lngsng nak bercinta..
sbb dia msih syg kak Jiji..
tp dia ambk keputusan utk kapel jg..sbb kecewa..
sbb tu ak kata..ak xnak bercinta buat masa skrng..
sbb ak msih ada perasaan kecewa..
mngkn skrng tidak lg..
tp biar masa yg menentukan..
bila kita mnjalinkan hbngan dgn seseorg saat kita kecewa..
prcayalah..
seseorang tu cma sandaran utk kita lupakan kecewa kita..
bila kita rsa kita dh stabil..
baru kita sedar..hbngan tu x sepatutny wujud..
kan?

n the relationship be more complicated when si Ex yg now si Bf kak jiji tu curang..
then kak jiji cari abg smurf balik..
so abg smurf bru sedar yg dia lngsng xde hati kat gf dia skrng..
n dia cuma nak kak jiji..
see?
nmpak tak semua mangsa keadaan?
semua mangsa keadaan..

hubungan yg dh jadi semakin cmplicated..
ak jadi pemerhati..yg sbnrnya..cuma abg smurf yg tau kehadiran ak..
yg tau kisah mereka..
ak x perlu buat apa..sbb ak pun x patut buat apa2..
tapi mcm sblum nie aku kata..
cinta nie sbnrnya banyak mendewasakan kita..
dari dulu..
dari kisah cinta org..
ke kisah cinta aku sendiri..
dan sekarang kisah cinta org balik..
sbb ak dh malas bercinta..
semua ada kisah yg mnyakitkan..
sbnarnya ada apa pada cinta?

nampak tak? semua kisah cinta..msti ada yg sakit..disakiti dan tersakiti..
sbb tu aku kata..cinta tu sakit..
sbb tu lepas nie..
bila ak nak bercinta..
biar la dgn seseorang yg betul2 cintakan aku..
ak mngkn x kisah cinta ak..
sbb ak pcaya..ak ble hadirkan prasaan cinta tu..
tp nak cari org yg cintakan kita?
satu perkara yg sebenarny bkn mudah..
sbb bkn semua org tau apa tu cinta yg sbnrny..
kapel tu cinta? cinta tu kapel?
semudah itu dan setakat itu?

sebab tu sekarang ak ambil tindakan..
wait n see..
dan aku nak tgk usaha seseorang untuk dpt kan cinta aku..
ak dah single almost 4  month..
dlm tmpoh nie..
5 org dh cuba nak bawa aku couple..
tp belum terbuka hati untuk bercinta..
bkn sebab ak masih ingt dia yang dlu..
atau ingt cinta lama aku..
tp ak masih terpikir..
jaminan apa yg ak ble pegang n percaya mereka x sakitkan aku?
sebelum couple..semua indah..
janji manis..
awal couple..lagi indah..rasa macam nak kawen esok..
tp bila dh lama2..
hbngan tu akan hambar jg..bila cuma seorg y pertahankan cinta..
kan?
that why ak ambil tindakan untuk sayang diri sendiri..
cinta diri sendiri..
bg masa utk diri sendiri..
n mngkin jg bertindak menanti?
yes..menanti..
aku menanti seseorg..seseorg yg mngkn mmg ditakdirkan untuk aku..

Entry kali nie agak serius bicara tentang cinta kan?
sbb ak semakin melihat dunia..
n definisi org tentang cinta tu macam2..
n bkn semua org tau hargai cinta depan mata..
kadang2 cinta yg kita cari tu ada depan mata..
tp kita kurang sedar..sbb kita mngejar cinta yg jauh..
tapi itulah jg namany takdir kan?

takdir cinta..
mungkin..



No comments:

Post a Comment

psssstttt~
conteng la ckett...~